capoeira

By in Legends and stories slovenia
No comments

Šepet sence: Zakaj São Bento?

Ste se kdaj vprašali zakaj tako velikokrat slišimo to ime v povezavi s capoeiro? Velikokrat se ga omenja v pesmih, načinih igre v rodi in  ritmih berimbava (São Bento Grande de Angola, São Bento Pequeno de Angola, São Bento Amarrado, São Bento Repicado, São Bento de Angola, São Bento Grande de Bimba).

Kdo sploh je in zakaj je tako prisoten v capoeiri?

Podelila bom nekaj svojih raziskav, hkrati pa vas nagovarjam, da sami poiščete še več, vprašate izkušene capoeiriste in mojstre na svoji poti, kajti ni ene in edine resnice. 

Pa še nekaj, capoeira ni religija; je kulturna manifestacija a je v mnogih izrazih povezana z afro-brazilskimi čaščenji, krščanstvom in drugimi teologijami. 

São Bento ali slovensko sveti Benedikt je bil mladenič iz premožne družine, ki je odšel v Rim študirat pravo, vsa revščina, nepravičnosti in tegobe mesta so se ga močno dotaknile; tako se je za nekaj let umaknil v samoto. Kasneje je ustanovi benediktinski red, kjer se je spoštovalo skromnost, delavnost in prijaznost. V tistem času, mnogim tak način ni bil po godu in so se ga hoteli znebiti. Poznamo legendo o zastrupljenem vinu, ko je Benedikt hotel popiti vino iz kozarca, se je le ta razletel na tisoč koščkov; ko so mu postregli zastrupljen kruh, je priletel krokar in ga odnesel stran. Sveti Benedikt je kot ikona ostal povezan z zaščito in dobroto. 

Òrìṣà (orixá v južni ameriki) božanstva (čitaj oriša) 

Babalú-Ayé/O̩balúayé, direkten prevod Oče, Gospodar Zemlje

Je oriša povezana z boleznijo &  zdravilstvom, telesom in fizičnik bogastvom v Yoruba religiji. Kot bes vrhovnega božanstva je straho spoštovan, ter tudi ljubljen; njegovo ime pa raje neizgovorjeno. Njegovo čaščenje je globoko povezano z Zemljo, darujejo mu razna zrna. Upodobljen je brez obraza, včasih z masko, telo, pa ima prekrito z nitmi posužene trave.

Omolu/Omulu, včasih kot sin očeta, oz samo druga inkarnacija iste energije

Upodobljen je enako kot Babalú-Ayé, nekateri viri pravijo zato ker je bil kot otrok okužen z ošpicami ki so mu pustile brazgotine po celem telesu, ker se je moral sam ozdraviti se je seznanil z zdravilstvom in tegobami fizičnega življenja. V sebi nosi modrost o človeštvu in razume destrukcijo in kreacijo, kot tudi zlobo in pravičnost, bolezen in zdravilstvo.

Povezuje se ju s svetim Benediktom in svetim Lazarom, saj se je ob pokristjanjevanju veliko “starih” božanstev povezalo s svetniki, da so lahko na ta način nemoteno/prikrito nadaljevali svoje obrede in čaščenja.

São Bento in capoeira

Mnogotero omenjanje São Bento-a v capoeiri je torej najverjetneje povezano z zaščito, velikokrat se v njegovih pesmih pojavi tudi izraz cobra (slovensko-kača), ki predstavlja zlonamernega, agresivnega capoeirista ali tako okolje, energijo. Nasploh je lahko capoeire videna kot pretkana kača, ki čaka da brizgne svoj strup. Ko zaslišimo katerega od ritmov São Bento ostanimo pozorni na dogajanje, a hkrati mirni saj nas energija varuje in neguje, ne le nas ampak tudi soigralca, vse prisotne in celotni ambient, ki ga soustvarjamo. Nekatere njegove pesmi pa nas še posebaj nagovarjamo, naj bomo pozorni in modri v svojih akcijah, “da nas kača ne ugrizne”(essa cobra me morde, senhor Sao Bento…).

Še ena razlaga, bi lahko bila, da kot se je sveti Benedikt zavzemal za revne in izobčene, tako se São Bento in energija povezana z njim preko capoeire, nekoč preganjane in prakticirane le od afro-brazilskih sužnjev oz kasneje revnejših ter temnejših prebivalcev Brazilije; zavzema in varuje marginalno manjšino, drugače misleče in deluječe; pred političnim sistemom, veliko kačo sveta. 

Kot rečeno na začetku, vedno obstaja veliko interpretacij, še posebaj v barvitem prepletu kultur, ki ga zajema capoeira; tako da sprašuj in išči dalje.V komentarju  z drugimi podeli kakšno njegovo pesem (besedilo, posnetek) in katerega od njegovih ritmov in načinov iger (opis, posnetek).

Prof. Katjuša (iz pogovorov in pisanih medijev)

VIRI:

Wikipedia- life of saint Benedict of Nursia: https://en.wikipedia.org/wiki/Benedict_of_Nursia 

Orixa Omolu- conected with sao bento:

http://churchofcandomble.com/the-orixa-omolu/ 

http://umbandaeucurto.com/a-religiao/orixas/omulu-orixa-umbanda/ 

Babalu-Aye

https://www.deviantart.com/joaofred/art/Omolu-Obaluaye-Babalu-Aye-416335751 

https://en.wikipedia.org/wiki/Babal%C3%BA-Ay%C3%A9 

Portugese: 

Portal capoeira: 

http://portalcapoeira.com/tag/mendonca 

Journal da capoeira – SAO BENTO E capoeira: http://www.capoeira.jex.com.br/cronicas/sao+bento+na+capoeira

Condo de ouro- sao bento e capoeira

http://www.congodeouro.com.br/congas/curiosidades/sao-bento-e-a-capoeira/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja