capoeira

By in History
No comments

Etimološki vidik capoeire. Nekoč in Danes

Izvor besede “capoeira” je prav tako zavit v skrivnost kot izvor same umetnosti te veščine.  Na splošno obstajajo tri možne opredelitve in etimologije besede capoeira – in sicer tupi-guarani, portugalka in afriška. Seveda je raziskovanje samih pomenov zahtevalo dokaj obsežno poglobitev v strica Googla ter iskanje literature, v predvsem v Portugalskem jeziku. 

Vsaka etimologija vsebuje ustrezno teorijo o povezavi besede s kulturo capoeire.

Kaj torej pomeni capoeira kot beseda?

Tupi-Guarani: rastoča podrast, ki raste na območju nedavno očiščenega grmičevja.  

Iz caá ali kaá [podrast] + coêra, poêra ali puêra [oblika preteklika caá in dobesedno pomeni, da trenutna podrast ni tista, ki je bila včasih;  tj. grmičevje ki je bilo očiščeno in je nato ponovno zraslo].  

Gozdno območje, ki je bilo požgano in na novo zraslo grmičevje. Internetni vir. Okt. 2020.

Teorija pravi, da so pobegli sužnji v grmičevju igrali capoeiro. Bežali so od “capitães-do-mato” (uradniki/lovci, ki so jih poslali, da bi jih ujeli), skrivali so se v grmičevju in uporabljali capoeiro, da bi premagali lovce na sužnje.

Cana de açúcar/ sladkorni trs in delo sužnjev na plantaži. Internetni vir. Okt. 2020.

Portugalščina: velika košara ali kletka, v kateri so kopuni in druge ptice. Narejena iz lesa ali bambusa.

Od capão [kapon, moški piščanec kastriran v mladosti] + pripona eira. 

Velik del tega pomena se nanaša tako na vzrejo ptic, predvsem na perutnino in na kletke v katerih so bile živali. “Galinheiro” pa je omenjen kot sorodna beseda in pomeni kokošnjak. Tukaj zraven spadajo tudi “tatovi perutnine”, ki jih imenujemo “capoeiro”. 

Ta etimologija kaže, da so sužnji, ki so na trg prodajali kletke s pticami, tam preživljali čas z igranjem capoeire.

Ker se beseda nanaša predvsem na kletko ali košaro, je zanimivo tudi drugo opredeljevanje kot del obzidja- parapet, ki je namenjen straženju in ali sprehajanju ter opazovanju lune. / para ligar a tenalha à meia-lua. Ter tretje poimenovanje stara kočija ali po portugalsko tipoia- carruagem velha.

Capão/ kapon in Fortificação/ utrdba. Internetni vir. Okt.20        

Afriški pomen: iz besede Kikongo kipula ali kipura. V kulturnem kontekstu Konga so se te besede nanašale na pometanje tal, ki se uporabljajo v borilnih veščinah. Prav tako je zaslediti, da obstaja borilna veščina poimenovana kipura, ki je nastala v sedanji republiki Kongo in je dobila navdih petelinjih bojev. Zajema tudi boj z gibanjem na tleh. Nekateri trdijo, da predstavlja prednico capoeire.   

Ta etimologija je povezana s capoeiro skozi gibe, saj umetnost capoeire uporablja veliko premikov po tleh.

Kiupura, Internetni vir, shorturl.at/tzH03. Okt. 20 

***

Bolj ko se poglabljam v samo raziskovanje besede capoeira, vedno bolj in bolj odkrivam njene razsežnosti.

Sorodne besede, ki sem jih med drugim našla so: capoeiro, galinheiro, capoeiragem, capoeirista, capoeirar, capoeirão

Dokaj zanimivo je bilo spoznanje, da se sama beseda v velikih primerih nanaša bolj na živalski del. Če ostanemo pri besedi “capão”, ki pomeni kapon (glej opredelitev zgodaj) naletimo na besedo “capochos” s katero so poimenovane divje živali, ki so živele na območju Mato Grosso. Gre za izumrle vrste, ki so bile v tej zvezni državi Brazilije, tretje največje po površini, ki se nahaja v zahodnem delu države. Mato Grosso je najbolj pestra zakladnica živalskih in rastlinskih vrst. V tej državi se nahaja tudi biološko bogat Pantanal, eden največjih mokriščnih/ prerijskih ekosistemov na svetu. Od konca 20. stoletja se je stanje v Pantanalu zaradi razvoja veliko poslabšalo kar se tiče okoljskega vidika. Prav tako pa sodijo plemena tega območja v isto jezikovno skupino kot zgoraj omenjeni Tupi- Guarani. Mislim, da je tole gradivo že za naslednji post, saj je res pestro in zanimivo raziskovati plemena, vpliv kulture in okolja ter pojave skozi čas in globalizacijo. Več o Mato Grossi si lahko prebereš tu. Dalje opredelitev se nanaša tudi na majhnega jelena (Mazama americana) z rdečkastim kožuhom, ki ga najdemo v Južni Ameriki pa je poznan tudi kot “capoeiro”

In malce bolj v povezavi s capoeiro, sorodna beseda “capoeirão”, katere eden od pomenov je: tisti, ki živi v in z capoeiro ali portugalsko “Aquele que vive em capoeira”.  Drugi pomen te iste besede pa je krotek starec.

No pa da se ozremo tudi na današnje čase in kako gledamo na capoeiro sedaj. Po vseh možnih opredelitvah, smo spisali naslednjo: 

Capoeira je afro-brazilska umetnost, v kateri se prepletajo elementi borilnih veščin, akrobatike, plesa in glasbe. Nastala je z združitvijo različnih kultur, razvili pa so jo afriški sužnji v Braziliji kot izraz prizadevanja za svobodo. Do danes se je razvila v več smereh in v različnih slogih, toda ne glede na slog je capoeira dialog gibanja, igra prelisičenja, zavzamanje svojega mesta, življenjske iznajdljivosti, ki z ritmom in pozitivno energijo ustvari sodoben ritual in veščino ter razvija celotno telo ne glede na  spol, starost in raso.

V naši skupini dajemo velik poudarek na gradnji skupnosti in ustvarjanju podpornega in kreativnega okolja, kjer vsak posameznik lahko najde svoj izraz in s svojimi veščinami doprinese k gradnji skupnosti. Tako skupaj raziskujemo razsežnosti capoeire in prirejamo dogodke kot so pikniki, kdaj pa kdaj tudi skupaj kaj skuhamo, nabiramo gobe po gozdovih ter se preprosto družimo in debatiramo. Za več foto in video vtisov pa lahko obiščeš naš Instagram in ali Fb [capoeira.ljubljana]. 

Gathering of tribes, Ljubljana 2019. Foto: Drago Videmšek

Kaj pa tebi predstavlja beseda capoeira? Lahko nam napišeš v komentar svoje mnenje. Sej veš, sharing is caring pa še skupaj si bogatimo znanje ;). 

Za post zbrala in spisala Vesna Cesar, november 2020.

Viri

Online slovar: https://www.dicio.com.br

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *